joi, 13 ianuarie 2011

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale - Ziua naşterii lui Eminescu

Păreri pro:
Academician Eugen Simion, preşedintele secţiei de literatură din cadrul Academiei Române, iniţiatorul legii:
„Personal sunt foarte fericit că Parlamentul României a adoptat această lege. Este o lege bună. Ea se leagă de numele lui Eminescu şi în fiecare an, la 15 ianuarie, vom vorbi despre cultura română vorbind, în primul rând, despre Eminescu. Nu suntem prima ţară din Europa care are o zi a Culturii Naţionale. Spania, de pildă, are ziua culturii naţionale legată de o dată a biografiei lui Cervantes, iar Portugalia are şi ea o zi legată de poetul lor naţional, Camoes. În Italia, de ziua lui Dante Alighieri, toată lumea iese în stradă, cântă, recită, dansează, sărbătoreşte, Dante sărbătorindu-se pe el. Aşa aş vrea şi eu, şi aşa sper că se va întâmpla, şi anume ca, de Ziua Culturii Naţionale, care coincide cu ziua lui Eminescu, românii să mediteze la cultura lor şi să fie o sărbătoare a spiritului românesc. Românii sunt pur şi simplu
blocaţi de politică, ei ascultă toată ziua numai despre certurile politicienilor, iar televiziunile naţionale vorbesc numai despre viaţa politică. Ei bine, măcar o dată pe an, românii vor putea medita la destinul culturii şi la spiritualitatea lor. Este o sărbătoare a spiritului românesc.”
Păreri contra:
Nicolae Manolescu, membru corespondent al Academiei Române, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.
„Nu sunt atât de bun la chestii festive şi mi se pare destul de caraghios. Eu spun că, decât să facem festivităţi dintr-astea, mai bine îl citim pe Eminescu. Trebuie să mai căutăm ediţii, pentru că ediţii de poezii ale lui Eminescu nu se găsesc în librării. Chestiile astea nu ajută în general la imaginea culturii româneşti. Astea sunt frecţii la un picior de lemn. Boala este că nu se tipăreşte şi nu se citeşte. Facem Ziua Culturii Naţionale de ziua lui Mihai Eminescu şi n-am rezolvat nimic. Se vor ţine nişte discursuri plicticoase şi cu asta, basta! Limbă de lemn, eventual! Asta este realitatea la noi, dar eu sunt pentru o realitate cu mai mult bun-simţ. Nu de festivităţi ar trebui să ne ardă acum. Nu mai spun că seamănă şi a diversiune câteodată. În loc să discutăm ce trebuie, facem Ziua Culturii Naţionale de ziua lui Eminescu aşa, ca să ne aflăm în treabă. Sunt absolut împotriva acestui tip de a ne manifesta. Dacă de ziua lui Eminescu sau în luna în care s-a născut apar cărţi despre el, biografii, bibliografii, volume, interpretări, studii critice, cum se întâmplă în toată lumea, ar fi grozav. Nu apare absolut nimic, iar cărţile lui nu se găsesc, în schimb noi facem Ziua Culturii. Îl pomenim în fiecare an pe Eminescu cu mult respect, în mod îndreptăţit, dar la ce ne ajută?”

Variaţiuni pe aceeaşi temă citiţi aici:
http://ziarero.antena3.ro/articol.php?id=1294984216